A házépítő háza

Győrben laktunk egy 76 négyzetméteres lakásban, családi és társasházak tervezésével, kivitelezésével, köztük energiatakarékos épületekkel foglalkoztunk. Ránk is jellemző volt, hogy suszternek jó cipője, építésznek háza nincs, csak lakása. Három gyermekünk részére régóta szerettünk volna megfelelő lakóteret biztosítani. Tényői passzívház látványterve


Több építési telek vétele után találtunk a tényői telkünkre. Először saját házunkat is alacsony energiafelhasználásúra terveztük, ám egyre jobban foglalkoztatott bennünket a passzívház építésének gondolata. Két ausztriai passzívházakat bemutató tanulmányút a bogarat még jobban a fülembe ültette.

Miért passzívház?

Házépítői tapasztalatunk, hogy az általunk épített családi házaknak, lakásoknak a 80 százalékát különböző okok miatt 15 éven belül eladják. Arra jutottunk, mi sem leszünk kivételek, ezért olyan házat kellett terveznünk és építenünk, ami legalább 15 évvel megelőzi a korát és 15 év múlva is piacképes lesz.

Tényői minősített passzívház

Semmiféle divatirányzatot nem akartunk követni. A majdani eladhatóság érdekében  a háznak kortalannak kellett lennie. A formavilágát a bábolnai gazdatiszti szállások formavilága ihlette.

A passzívházak titka

A ház tervezésére, megépítésére, minősíttetésére fordított legalább 1500 mérnökóra alatt megtanultuk, hogy a passzívházak titka a precíz energiatudatos tervezés. A nyereségek maximalizálásával és a veszteségek minimalizálásával egy finomra hangolt egyensúlyt kell beállítani. Ennek a hosszú időnek a döntő részét nem a konkrét munka tette ki, hanem a korszerű épületenergetikai ismeretek hiányának, az elavult tervezési és építési szokásoknak a leküzdése emésztette fel.

Rengeteg számítást, kalkulációt, mérést végeztünk, miközben igyekeztünk megtalálni a gazdaságossági-energetikai optimumot. Nem kevesebb, mint 24 energetikai változatot számoltunk végig, mire a minősített passzívház követelményeit teljesíteni tudtuk.

Tényői passzívház délnyugati oldalMa már rendszerint elsőre elérjük a kitűzött energetikai célt, de a költség-hatékony építészeti megoldások eléréséig rendszerint több verziót végigelemzünk. Saját házuk esetében arra is rá kellett döbbenniük, hiába növelték volna a hőszigetelést akár 80-100 centiméter vastagságúra, akkor sem érték volna el a passzívházak követelményeit. 


Lakóházukban egyetlen energiahordozót használnak: elektromos áramot. A hőtermelést egy kompakt, hőcserélős szellőztetőgép és levegős hőszivattyú készülékkel oldották meg, amely a meleg vizet adja és megoldja az épület légcseréjét is, Ennek segítségével a szellőztetés során visszanyerhetik a távozó elhasznált levegő hőjét is.

A család energiaszámlája havi 30 ezer forint télen-nyáron. Ebben benne van az öttagú család meleg víz szükséglete, az elektromos készülékek használata, az „intenzív” háztartásvezetés, a nagy ház világítása, fűtése. Hűtésre, légkondicionálásra nincs szükség.


Korábban nem tapasztalt komfort a passzívházban.

A komfort az, amivel a legtöbbet nyertünk. Összességében sokkal többet kaptunk a háztól, mint amit korábban gondoltunk volna.

A házban nincsen hideg pont, páralecsapódás, minden felület egyenletesen meleg, nincsen huzat, „hidegfolyás”, hőmérsékleti különbség. Mivel a szellőztető rendszer folyamatosan, mégis zajtalanul cseréli a levegőt, az nem használódik el, így éjszaka is remekül alszik mindenki, reggelre nincsen fejfájással való ébredés, nincsen por, s rá kellett döbbenniük, hogy mennyivel kényelmesebb legyek, szúnyogok, hangyák nélkül, pollenmentes levegőben élni.

szoláris nyereség a nagyméretű üvegfelületekkel


Kedvező tapasztalataink alapján mindenkinek azt tanácsolom, ne a ma szokásos, nagy fűtési igényű, az égbe szökő energiaárak miatt értéküket vesztő házakat építessenek.  Érdemes a tervezés során energetikai modellt felállítani a PHPP programmal, melynek segítségével a fűtési energiaigény – ezzel együtt a fűtésszámla – pontosan tervezhető. Az így felépülő otthon később akár passzívházzá is alakítható.  Ez különösen a hosszú távon gondolkodók számára fontos, hiszen az Európai Unió előírása szerint 2020-tól az unió területén csak passzívházak épülhetnek, sőt a 20%-ot elérő átalakítás, illetve felújítás során is ki kell majd elégíteni ezeket a szigorú követelményeket.