Passzívház látogatás a Balaton mellett

balatonfelvidéki passzívház homlokzataMeglátogattuk egyek legelső passzívház tervezési munkánkat a Balaton-felvidék egyik festői kis falujában. A terveket 2009-ben készítettük, mely szerepelt a Koos.hu tervkritika rovatában is, ahol kedvező tervkritikát kapott.

A ház azóta felépült, tulajdonosai egy éve lakják, akiktől egy  kedves levelet kaptunk két hete.Építészként minden terv egy egy-egy újabb kihívás,  de a végső cél, hogy az általunk tervezett passzívházak jó minőségben megépüljenek és tulajdonosaik megelégedéssel lakják. 

Passzívházban nem a fűtés a legnagyobb rezsiköltség!

Jó volt hallani a tulajdonosok kedvező tapasztalatait. Az építtetők alapelvárása volt, hogy a ház rezsiköltsége a lehető legalacsonyabb legyen. Az első év tapasztalatai igazolták várakozásaikat. A téli fűtésre 237 m3 gáz elegendő volt  a 21,5-22 Celsius-fokos belső hőmérséklet tartásához. Március eleje óta el sem indult a fűtés. "Azt kellett tapasztalnunk, hogy a kábeltévé díja magasabb mint a fűtésé!" 

passzívház népies stílusban

Ha valaki manapság új házat épít, miért nem épít passzívházat?

"Rendkívül kedvezőek a tapasztalataink. És ezt nem elsősorban a rezsiköltségekre értjük. A komfort amit a passzívház nyújt felülmúlta várakozásainkat. Az állandó, egyenletes hőmérséklet,  a nagy nyílászárók biztosította természetes fény mind növelik a kényelmet. Sokszor felteszem magamban a kérdést: ha valaki manapság új házat épít, miért nem épít passzívházat? A szigetelés ilyen energiaárak mellett mindenképpen megéri, a vastagsága nem költségtényező. Sokan a gépi szellőztetést luxusnak gondolják, viszont ez adja a magas komfortot." - mondták  a tulajdonosok.

falusias környezetbe illő passzívházak


a passzívházat a nap fűti - napnyereséget adó déli tájolású ablakok


a passzív ház tervezője a Boros Passzívház kft.


passzív ház diszítőelem   passzív ház diszítés   passzívház dísz